Menu

Kako psi vide?

Napisala: Rujana Jeger

Jeste li se ikada pitali kako psi u stvari vide? Zašto nekada ne mogu vidjeti stvari koje su nama tako - očigledne?

Na primjer, nekada se smatralo da je to zbog toga zato što su psi slijepi na boje, drugim riječima - daltonisti.
Međutim, danas znamo da psi vide boje, samo ne u spektru u kojem ih vidimo i mi - naime, i naše i pasje oči sadrže posebne stanice koje hvataju svjetlost, a zovu se čunjići. O broju čunjića u oku ovisi koliko ćemo boja vidjeti - psi imaju manje čunjića, no to još nije sve - postoji više tipova čunjića, mi ih imamo tri.

zelena
Haljina boje bijele kave?

U slučaju mog prijatelja koji je radio u butiku (možete zamisliti kako je izgledalo kada sam ga jednom širom otvorenih očiju i usta gledala kako jednoj mušteriji nudi "prekrasnu haljinu boje bijele kave"....da, bijele kave kao ona što ju ja ponekad znam piti ujutro prije puta na more, pa kad se vratim i nađem šalicu unutra je već nacionalna manjina koja traži školu na svom jeziku - ukratko - zelene gljivice plijesni) - dakle, osobe poput njega imaju samo dvije vrste čunjića, što znači da vidi manje boja nego mi ostali.


Ista stvar je i sa psima - rusko istraživanje iz 2013. pokazalo je da oni vide nešto drugačiji spektar - koga zanima metoda, cijeli rad može pročitati ovdje.

Ovo bi dakle bio osnovni spektar boja ispravnog ljudskog oka:

rainbow

A ovo otprilike spektar psećeg:

rainbow 2

Drugim riječima, zaboravite sve one crvene i narančaste igračke i loptice koje im kupujemo pa poslije psujemo zašto ih ne vide kad su im pred nosom....ja sam se prije par godina zbilja napsovala zašto Liza ne vidi narančasti frizbee u moru pred svojim nosom, čak sam se i zabrinula, sve dok nisam malo promislila i stavila sebe u njezin položaj - sunce u oči, oči 3 cm od površine vode, plosnati frizbee u boji koja izlazi van njezinog spektra u mediju koji nije idealan za prenošenje mirisa. Sada sam se opametila pa za more kupujem one malo veće skvik lopte s "bradavicama" i to u plavim i zelenim tonovima i stvarno se vidi razlika! Mislim doslovno - Liza vidi razliku, a ja se retrogadno kajem za sve ono: "Ma lijevo, lijevo, plivaj lijevo, jesi ćorava???" Ista stvar vrijedi za sve one crvene loptice koje sam kupovala prema vlastitim kriterijima vidljivost - psi ih percipiraju kao smeđe - dakle, šetate li polublatnim nasipom u ovo doba, velike su šanse da ćete izgubiti onaj divni crveni Kong ili narančasti Chuck it koji ste platili zlatom....

kong


Jedno vrijeme sam imala dva crvena Konga i jedan svijetlo ružičasti, gotovo bijeli Puppy Kong - i tek mi je sada jasno zašto je taj potonji bio favorit - njega su, jednostavno, bolje vidjeli.

A koliko oštro psi vide? Nije da ih možemo staviti pred Snellenovu tablicu, zar ne?

snellen copy

Ali ipak su se znanstvenici domislili načina za testiranje oštrine pasjeg vida - za to se koristi tablica s crno bijelim prugama različite gustoće - od krupnih ka sve sitnijim i jedna sive boje. Nakon što psa naučimo da dobije nagradicu kada nosom dotakne crno-bijelu tablicu, zamijenimo je onom s tanjim i sve tanjim prugama, sve dok pas više ne uzmogne razlikovati između crno-bijelog i sivog.


Debljina crnih i bijelih pruga se zatim može preračunati u ekvivalent Snellanove tablice za ljude. Na osnovu jednog Pudla testiranog u Hamburgu, ustanovljeno je da prosječan pas u odnosu na čovjeka prugice razlikuje samo ako su 6 puta deblje od onih koje vidi prosječan čovjek zdravih očiju. Vjerojatno će vam biti lakše zamisliti to ovako - s 6 metara pas vidi prugice koje bi čovjek vidio s 23 metra.

passnellen copy


Osobno to jako dobro razumijem (-8,50) jer s 23 metra ne da ne bih vidjela prugice, nego je pitanje bih li vidjela Lizu koja je crna i ima skoro 30 kg! U stvari, moram priznati da sam se jednom bacila na svog crnog Pudla koji je ležao u polumraku na krevetu, i to svom težinom od 70 i kusur kilograma, sa zaletom - mislila sam da je pulover.

dog canine eye
Oči psa imaju iste dijelove kao i ljudske oči - glavni dijelovi su rožnica, bjeloočnica, zjenica, šarenica, leća i žuta pjega oko koje je tapetum lucidum

No zato psi puno bolje od nas vide pokret - u stvari, toliko brzo da im TV ekran nije zanimljiv zato što broj sličica u sekundi nije dovoljan da bi sliku vidjeli kao pokret, već je vide kao niz fotografija. Navodno malo bolje vide ukoliko gledaju u najnovije TV uređaje koji produciraju više sličica nego standardni...bilo kako bilo, moji obavezno laju ukoliko na TV čuju druge pse, mačke, kokoši i ovce (koje nikada u životu nisu vidjeli, btw.). Pri tome znaju gledati u ekran, ali mislim da je to više radi smjera iz koga dolazi zvuk.

dogtv


Osim što neusporedivo bolje vide pokret, psi također mnogo bolje vide u mraku nego mi. To je zahvaljujući reflektirajućim štapićima (u odnosu na nas ljude psi imaju više štapića nego čunjića) koji reflektiraju svjetlo i tako stvaraju tzv. tapetum lucidum zbog čijeg odsjaja možemo primijetiti plavkast ili žućkast odsjaj kad gleda izravno prema izvoru svjetla u mraku ili polumraku (npr. pri svjetlu baterije ili farova, odnosno uličnih svjetiljki).

dogs attack black

Sotonski psi :)

Ako imate crnog psa, to zna djelovati poprilično spooky, s obzirom da - osim što na fotkama ispada kao vanzemaljac s laserskim pogledom, u mraku zna izgledati kao par lebdećih očiju i nije ni čudo da su se ljudi u srednjem vijeku bojali crnih pasa i mačaka te ih smatrali oličenjem sotone. U malom mjestu u Istri gdje znamo povremeno posjetiti moje, navečer s psima napravim đir oko groblja - no iako nisam niti sujevjerna niti kukavica, par puta moram priznati da se i ja znam lecnuti kada ugledam lebdeće oči moje Lize - popraćeno čestim hukanjem sova i kulisom od nadgrobnih spomenika na punom mjesecu...

graveyard


Ali to još nije sve - tapetum lucidum osim što odbija dodatnu svjetlost u mrežnici, pa tako povećava sposobnost vida pri slaboj svjetlosti, ujedno umanjuje oštrinu vida pri jakoj svjetlosti. Drugim riječima, psima ne trebaju sunčane naočale!

djozle

I na kraju, za razliku od ljudi, psi imaju i treći očni kapak koji predstavlja membranu između vanjskog kapka i samog oka. Svrha te membrane je zaštita i čišćenje očne jabučice, a ovisno o tipu oka, kod nekih pasa je izraženija i uočljivija. Kada Liza zaspe, ponekad joj oči ostanu poluotvorene, ali preko pola oka se navuče taj ružičasti treći kapak pa neupućenima izgleda pomalo jezivo....iako ima skoro 11 godina, nema naznake slabljenja vida, dapače - nema šanse da sa stola padne ijedna mrvica, već je mazne u zraku!

Iako moram reći da je Charlie the Poodle bio najveći šampion mažnjavanja stvari u zraku, a glavna specijalnost su mu bile muhe, komarci i ose - niti jedna ga nije ubola, za divno čudo.

The Spider and the TerrierSmaller e1446142173656


Ove moje djevojke nisu toliko umješne u mažnjavanju letećih kukaca, ali draže mi je da to ne rade nego da se pitam je li koja alergična na ubod pčele ili ose, i to po mogućnosti na Kornatima!

S nekim očnim problemima, sljepoćom ili gubitkom vida na jednom oku kod psa nažalost također imam nešto iskustva - Susjed (susjedov pas) je ozlijeđen još kao štene, prije nego što je udomljen, tako da ne vidi na lijevo oko. Međutim, otprilike 6-8 mjeseci nakon ozljede, počeo je loviti predmete u letu, a sada lovi i najsitnije keksiće i da mu se na tom oku nije razvio glaukom koji izgleda kao siva opna preko šarenice - nikada nitko ne bi skužio da vidi samo na desno oko. Dapače, puno je bolji nego neki od ovih:
Chili je s nekih 16 godina počela zbilja loše vidjeti, ali kako je to u biti bila staračka mrena koja se tokom godina polako stvarala, druga su čula preuzimala funkciju, a s obzirom na starački slabi sluh, ključni su bili nos i - brkovi.

okcevet

Inače, kod ozljeda oka treba dosta brzo reagirati - na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu postoji kirurgija oka, tako da su našim ljubimcima dostupne sve usluge kao i nama - zlu ne trebalo....o tome više uskoro.


A o psećem pogledu, tom moćnom oruđu kojim natežu strune naših srca, više pročitajte ovdje.

okce kapak


Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK