Menu

Flexi uzica - nužno zlo s kojim valja oprezno!

Drago čitateljstvo,
danas smo napravili mali upitnik na Fb o tome koristite li tzv. Flexi uzice ili ne (još uvijek možete glasati na našem Fb zidu):

Screen Shot 2018 01 25 at 18.01.47

S ponosom mogu reći da ste u svojim komentarima dali gotovo sve odgovore na pitanje zašto ne i povremeno, odnosno, kada je Flexi okej - baš onako kako je dr.sc. Irena Petak navela u ovom tekstu (koji je napisan prije ankete):  


Popularna uzica na uvlačenje/izvlačenje uobičajenog naziva - "Flexi" (prema najpoznatijem proizvođaču) je nešto što vam većina stručnjaka neće preporučiti, niti za male niti za velike pse.
Postoji više razloga zbog čega je tako, a ovdje navodim neke od njih:


1.     Ako želimo naučiti psa da hoda bez natezanja na povodcu, to nije moguće ako se koristi Flexi zato što je takav povodac uvijek napet.
Osnovno za hodanje na uzici bez navlačenja je da pas osjeća opuštenu uzicu i zna da je to uvjet kako bi se hodalo dalje.

2.     Pas koji se uvijek šeta na Flexiju nauči jednu stvar: kada potegnem, mogu doći dalje.
Zbog toga ako takvog psa stavimo na običan povodac, istom logikom on će nas naglo potezati u nadi da će tako moći otići dalje, u smjeru koji želi.


3.     Glavni razlog zašto pse vodimo na povodcu je njihova sigurnost. Na Flexiju psi mogu naglo krenuti u nekom smjeru (npr. preko ulice), a da se mi prilikom toga ne snađemo da ga na vrijeme zakočimo ili se Flexi zaglavi tako da ne možemo zaustaviti psa.
Znam da će brojni vlasnici pasa reći da oni odlično barataju Flexijem, ali više puta sam vidjela vlasnike koji se samo kratko sagnu da pokupe izmet svog psa, a njihov pas je već na pola kolnika zato što je s druge strane vidio drugog psa ili mačku.
Za nesreću je dovoljan trenutak nepažnje.


4.     Vjerujem da ste svi čuli za ljude kojima je Flexi uzica, pogotovo ona s okruglim profilom (ima i njih s trakicom koja je vidljivija i manje oštra) porezao dlan ili nogu. Dlan obično ozlijede vlasnici psa koji hvataju "špagu" od Flexija, a noge obično ozlijede ostali ljudi u parku pored kojih protrči ili o koje se zapetlja pas na takvoj uzici.

5.     Kada se drugi pas zapetlja u Flexi, može se dogoditi da se „samo“ zareže, ali može ostati i bez noge (kod manjih pasmina).

6.     Konačno, noviji Flexići imaju vrlo tanku nit, pa su moguće i drugačije vrste nesreća. Kada sam bila na usavršavanju u Italiji, čula sam slijedeću priču: mini pudlica na takvoj uzici pretrčala je cestu „na kojoj nikada nema prometa“ (tako kažu), no baš taj puta naišao je motorist koji nije vidio uzicu. Motorist se razbio, a pudlica je poletila zrakom i uginula od ozljeda. Vlasnica je ostala bez voljenog ljubimca i povrh svega bila kažnjena od strane policije jer je uzrokovala prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen čovjek (motorist).

7.     U Zagrebu imamo jedno nelogično prometno rješenje, a to je da se na mnogim mjestima između pločnika i uske zelene površine (prema cesti) nalazi biciklistička staza. Neoprezni vlasnici puštaju pse na zelenu površinu, pa se vrlo često uzica proteže se preko biciklističke staze. Do mene su već došle neke priče o nezgodama…

8.     Za velike pse postoje veći i jači Flexići, dok se za male pse koriste manji. Ipak, uvijek je pitanje koliko snage taj mehanizam može podnijeti…
 Također je pitanje koliko dobro i čvrsto može pojedini vlasnik psa stisnuti ručku šakom, a da mu ne izleti iz ruke (pogotovo kada veći pas naglo povuče).


9.     Konačno, ako Flexi ispadne vlasniku iz ruke, pas koji bježi vući će ga za sobom. Flexi koji se vuče po asfaltu stvara popriličnu buku, pa će se pas prestrašiti i bježati od izvora buke… Naravno, pas ne zna da ga vuče za sobom i da ne može pobjeći, tako da postaje upitno kako uhvatiti psa uplašen trči prije nego izleti pod kotače…

shutterstock 569544796


Flexi ima smisla koristiti samo ako idete sa psom na mjesta gdje nema prometa, nema drugih pasa i vlasnika oko kojih bi se vaša uzica mogla zamotati, nema biciklista i motorista kojima biste mogli presjeći put i slično. 

Osobno vlasnicima preporučam tzv. radnu uzicu, odnosno povodac koji ima tri karike i dva karabinera koji omogućuju prilagodbu dužine – koja tada ostaje fiksna. Takva uzica pruža i druge mogućnosti, kao što je da se psa zakopča oko vlasnika (ne preporuča se za vlasnike velikih pasa, osobito ako su sitnije građe!), ili da se na psu zakopča na dva mjesta na oprsnici, ili na povodac i halti itd.

pro training leash red630

Foto: www.hurtta.com

Nažalost, kada vidimo kako drugi vlasnici pasa koriste Flexi, ne možemo na njih utjecati - stoga, ukoliko se ne osjećamo sigurni u njihovom prisustvu, najbolje je udaljiti se od njih.

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje,
kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK