Menu

Maltezerica obavlja veliku nuždu po kući - što da radim?

Odgovara: dr.sc.Irena Petak, savjetnica za ponašanje životinja

Pozdrav!

Imam ženku maltezera sad staru 7 mjeseci. Imam problem s tim što još uvijek vrši nuždu po kući. Izvodim ju stalno i kad ju izvedem pomokri se čak i više puta, ali veliku nuždu uvijek napravi 10 minuta nakon šetnje kad dođemo kući.
Što mogu napraviti kako više ne bi to radila po kući???

P.


Psi su čiste životinje, tako da relativno lako nauče mokriti i obavljati „veliku“ nuždu izvan svog doma. Osim redovnog izvođenja, važno je i ponašanje vlasnika kada pas to obavi na željenom (ili neželjenom) mjestu.

Prvo trebate očistiti mjesto/a u kući gdje to obavlja sa sredstvom koje će ukloniti miris. To može biti neko sredstvo kakvo se može kupiti u trgovini za kućne ljubimce, biološki prašak koji ne sadrži amonijak ili alkoholni ocat pomiješan s vodom (u omjeru pola-pola). Ako čistite s nekim sredstvom za čišćenje koje se inače koristi u domaćinstvu, važno je da ne sadrži amonijak. Naime, miris amonijaka psima označava ono mjesto gdje baš treba mokriti ili obaviti „veliku“ nuždu. Ponekad je moguće i fizički zagraditi taj dio stana/kuće zato da pas ne može tamo.

51404356 mlNikada nemojte psa kažnjavati ako to obavi u kući!

Pas koji je kažnjavan boji se obaviti to pred vlasnikom. Ako se pas pušta s uzice, tada može nuždu obaviti negdje gdje vlasnik ne vidi (npr. u grmlju), ali ako je cijelo vrijeme vezan, tada čeka da dođe u kuću i obavi to negdje skriven iza namještaja. Ne razgovarajte sa svojim kujicom o tome što je napravila, očistite to u miru i tišini, ignorirajući je.

Zatim, kada god ste vani sa psom nagrađujte je za mokrenje izvan kuće. Nagrada za psa je kada vlasnik pokaže veselje svojim ponašanjem (govorom tijela, glasom, riječima), te kada pas dobije poslasticu čim to obavi vani. Izdvojite dan kada ćete moći ostati s njom više sati vani (bez prekida vraćanjem kući), na primjer ako za vikend idete na izlet, te čekajte da obavi „veliku“ nuždu vani. Odmah je nagradite s nekom poslasticom i pokažite veselje!

Ako psa niste fizički kažnjavali (npr. guranjem njuške u kakicu), tada će Vaša maltezerica vrlo brzo shvatiti što treba činiti. Ako ste je kažnjavali, tada će joj trebati više mjeseci, možda i godina, da ponovno stekne povjerenje i obavi nuždu pred Vama u šetnji.

Kada počne obavljati nuždu vani, možete uvesti signal, npr. „kakaj“ dok obavlja nuždu. Ako nauči signal, tada ćete to moći koristiti da joj kažete što treba raditi kada izlazite van. No, ovo je samo mogućnost za vlasnike, ne i potreba za sve.

Detaljnije o samom postupku učenja šteneta da ne vrši nuždu po stanu pročitajte ovdje.

57594246 ml

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK