Menu

Pas ljubomoran na sretnu vezu? Ima i toga, evo kako riješiti stvar!

Piše: dr.sc.Irena Petak

Pozdrav,
prije mjesec dana udomili smo psića starog godinu dana, mješanca. Prekrasan je, drag i mazan i jako pristojan. Mene je odabrao za maženje, a partnera za igru. Problem se javlja kada se ja i partner poljubimo ili zagrlimo. Oliver počne lajati, želi se na silu ugurati između nas, gricka rukave i sl. Imate li kakav savjet za ovakve situacije? U ovih se mjesec dana zaista opustio, no možda mu treba još vremena?

Učenje osnovnih komandi i šetnje bez povlačenja (tek ga trebamo kastrirati) idu jako dobro. Brzo uči što smije, a što ne. Osim u opisanoj situaciji. Ako imate bilo kakav savjet ili trik, bila bih jako zahvalna. Hvala unaprijed i lijep pozdrav,
L&A


Mi ljudi nježnost iskazujemo poljupcima i zagrljajima, dok psi imaju sasvim drugačiju predodžbu o tome. Iz pseće perspektive naše razmjenjivanje nježnosti može izgledati kao nešto u što se trebaju „ubaciti“ zato da bi spriječili sukob (kada se dva psa potuku događa se da se treći među njih zaleti kako bi ih razdvojio).
Osim toga, mi ponekad pse dozivamo tako što imitiramo zvuk poljupca, pa kada se stvarno ljubimo psima to može zvučati kao poziv da se priključe.


Želite li da Vas Oliver ne ometa u nježnosti, možete učiniti nekoliko stvari:

1. Trebate biti sigurni da mu nije dosadno, a to znači da ima igračke koje ga zanimaju. Važno je i da je pas bio dovoljno u šetnji, zato da bude umoran i zadovoljan. To bi trebalo općenito smanjiti količinu lajanja.

2. Pazite da ga ne ohrabrujete u neželjenom ponašanju: ako počne lajati, nemojte ga utišavati, ako se gura između Vas, nemojte ga maziti i prihvatiti igru.

3. S obzirom da ste počeli s učenjem osnovnih naredbi (signala), uvedite još jednu, a to je silaženje s kreveta, kauča ili fotelje. Dobro bi bilo i da nauči ići na svoje mjesto (njegov krevet) na naredbu (signal). Nakon što ovo nauči, možete Olivera poslati na njegovo mjesto i dati mu kong (ili neku drugu igračku koja ima sličnu ulogu) punjen hranom dok Vi i Vaš partner uživate u nježnosti.

Konačno, kada savladate ovo prethodno navedeno, krenite s vježbanjem da Oliver ne reagira na Vaše međusobno maženje i ljubljenje. Krenite postepeno, npr. Vi i Vaš partner samo se malo približite jedno drugome – ako Oliver ne reagira, nagradite ga poslasticom. Ponovite ovo više puta, tijekom više dana. Zatim, pokušajte Vi zagrliti partnera ili on Vas – opet, nagradite Olivera ako ne reagira. Nastavite tako vježbati dok ne dođete do onog ponašanja koje sada izaziva Olivierovu reakciju. S vremenom mu smanjujte količinu nagrada koje dobiva. No, uvijek pazite da ima dovoljno prostora da može otići od Vas, da ima dovoljno igračaka i da je proveo dovoljno vremena u šetnji toga dana.

Uvijek postoji mogućnost da stavite Olivera u drugu prostoriju, ali imajte na umu da će on tamo i dalje lajati i biti prilično zabrinut zbog onoga što se događa između Vas i partnera.

Eto, to je postupak koji bi vas trebao dovesti od Oliverovih grandioznih nadanja (naslovna fotografija) do idealne situacije:

11558323 l


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK