Menu

Kako naviknuti psa na mačku i obrnuto?

Dragi naši, već vas se par javilo s željom da udomite psa a već imate mačku, stoga sam zamolila dr.sc. Irenu Petak da napiše kako je najpametnije pokušati provesti takav plan a da na kraju ne ispadne po onoj: "Slažu se k'o pas i mačka!"....


Mačke i psi mogu biti najbolji prijatelji i najveći neprijatelji. Pas i mačka će se dobro slagati ako su imali pozitivna iskustva s drugom vrstom (mačkom i psom) u periodu socijalizacije. Za pse period socijalizacije traje otprilike do 16. tjedana starosti, a za mačke do starosti od oko 12. tjedana. Dakle, ako psi mačke odrastu zajedno, mogu biti najbolji prijatelji.
48202953 ml

Upoznavanje psa i mačke nakon perioda socijalizacije također može biti uspješno, ali je potreban dodatni oprez i pažljivo planiranje. Naime, psi mogu usmrtiti mačku, a mačka može ozbiljno ozlijediti psa.

Prije svega treba paziti na osobnost životinje. Na primjer, pasmine pasa koje su jako zainteresirane za lov svega što se kreće (npr. terijeri), teže će kontrolirati želju da hvataju mačku. S druge strane, mačke koje su jako plašljive i nisu zainteresirane za druženje, neće se dobro snaći uz psa u kući.

Upoznavanje psa i mačke treba biti postepeno. Prvo je moguće upoznati ih putem mirisa, na primjer tako da se psa pusti u prostoriju u kojoj je prethodno boravila mačka, ili obrnuto. Također moguće je prenijeti igračke ili dekice od jedne životinje drugoj. Slijedeći korak može biti da se upoznaju preko zatvorenih vrata, pri čemu svatko od njih jede svoju hranu pored vrata. Na taj način povezat će onoga drugoga s nečim pozitivnim, a to je hrana.

Ukoliko prethodni susreti prođu dobro, slijedeći korak u upoznavanju je da se pas i maca mogu vidjeti preko neke pregrade, npr. ograde za bebe. Važno je promatrati govor tijela psa i mačke, te kontakt prekinuti ako mačka frkće, pas se zalijeće u ogradu i sl. Pas može biti na povodcu, kako bi ga se zaustavilo ako pokuša nasrnuti na mačku.

Puno je lakše provesti upoznavanje ukoliko je pas već prošao osnovni trening. Tada je moguće tražiti ga da sjedi kada je mačka na određenoj udaljenosti (što je pas inače reaktivniji, ta udaljenost treba biti veća), i nagrađivati ga za poželjno ponašanje. Isto tako, i mačku treba nagrađivati kada se ponaša mirno i prijateljski.

Uvijek treba postojati siguran prostor u koji mačka može otići. Taj prostor mogu biti povišene zidne police na koje se samo mačke može popeti, ili izlazak kroz mačja vratašca (ako pas nije tako malen da i on može proći), ili vrata za bebe koja pas ne može preskočiti i sl. Ukoliko u kući postoji mačji zahod, tada ga treba zaštititi od psa. S jedne strane, mačke treba mir i privatnost za obavljanje nužde, a s druge strane psi vole jesti mačji izmet, pa je to bolje spriječiti. Osim toga, mačke često imaju stalno dostupnu hranu, te je poželjno da psima ta hrana nije dostupna (nije problem ako koji puta pojedu, ali ne stalno).

Kako bi se psima i mačkama olakšalo promjenu koja nastaje dolaskom novog člana obitelji, moguće je nabaviti feromonske pripravke, Feliway za mace i DAP (Adaptil) za pse. Ako se pas i mačka dobro slažu u prisutnosti vlasnika, nakon par tjedana ili mjeseci može ih se ostavljati same bez nadzora.

Dakle, ako je vaša mačka zaigrana i voli društvo, možete se odlučiti da udomite psa. Savjetujem da potražite psa koji već živi s mačkama u kući. Takvog psa lakše ćete naučiti na macu, a postupak upoznavanja će biti kraći. Dovedite u kuću psa na povodcu, držite ga dovoljno daleko od mace, i promatrajte reakciju oboje. Bit će lakše ako pri tome netko pomaže, kako bi mogli oboje nagrađivati za poželjna ponašanja. Mačka mora imati mogućnosti skloniti se (ili u drugu prostoriju ili na povišenu površinu), a psa kontrolirate da je ne naganja i ne skače prema njoj. Idealno bi bilo ako se pas smiri (sjedi ili leži – svakako ga za to nagradite najboljim poslasticama), a mačka mu znatiželjno priđe.
Ukoliko je potrebno, krenite s upoznavanjem korak po korak, od upoznavanja putem mirisa, zatim preko ograde, itd. Dajte im vremena za prihvaćenje, no ukoliko procijenite da se odnos ne poboljšava, morat ćete dati prednost sigurnosti i sreći vaše mačke zato što je ona bila vaš prvi izbor.

45898962 l


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK