Menu

Istarski oštrodlaki i kratkodlaki goničNapisao: Miljenko Vojta, Međi klub

Kao i veliki broj do danas priznatih pasmina pasa i naši autohtoni Istarski goniči dobili su imena po regiji iz koje su potekli i u kojoj se prema vjerodostojnoj slikovnoj građi te nizu drevnih opisa i zapisa sigurno uzgajaju već više od pola milenija, a to je bajkoviti, zeleni hrvatski poluotok Istra, smješten u sjeveroistočnom dijelu našeg sinjeg Jadranskog mora. Oštrodlaki kao i kratkodlaki Istarski gonič prema FCI klasifikaciji spadaju u skupinu 6., Goniče i srodne pasmine - Sekcija 1. Goniči - 1.2. Goniči srednjeg rasta.

65939107 ml
Vizura Grožnjana

Riječ je o veoma starim, možda i najstarijim hrvatskim lovačkim pasminama koje potječu od pradavnih formi istočnojadranskih bijelih goniča s oznakama, koji naše krajeve i širu regiju, čini se nastanjuju od pamtivijeka, barem sudeći po zapisima grčkog polihistora Xenophona, od prije više od 2400 godina te tristotinjak godina mlađih zabilježbi Flaviusa Arrianusa, rimskog guvernera iz Nikomedije u Maloj Aziji. Uostalom, prema vrlo razložno i uvjerljivo potkrepljenoj tezi Franza Laske i skupine drugih austro-ugarskih i njemačkih kinologa s kraja 19. i početka 20. stoljeća, Balkanski poluotok i njegovo šire susjedstvo mogli bi se smatrati iskonskom pradomovinom svih danas poznatih pasmina pasa goniča, u cijelom svijetu.

11 beram
Vincent od Kastva, Poklonstvo kraljeva, Sv.Marije na Škrljinah, Beram - foto:hkv.hr


Najstariji konkretni dokazi o psima goničima iz naših krajeva potječu iz razdoblja između 1327. i 1348. godine, a nalaze se u Franjevačkom samostanu u Dubrovniku, gdje su na kapitelu prikazana četiri psa u staroj formi goniča. Psi brakoidnog obličja, izuzetno slični Istarskim kratkodlakim goničima današnjice, prikazani su i na jednoj minijaturi u Hrvojevom misalu iz 1404. godine, zatim na fresci Vincenta iz Kastva „Poklonstvo kraljeva“, u crkvici Svete Marije na Škriljinah u Beramu u Istri, te na oltarnoj pali u crkvi svetog Franje u Zadru, iz 1474. godine, kao i na više Tizianovih radova.
Najstariji slikovni prikaz Istarskog goniča oštre dlake nalazi se pak u stolnoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u Makarskoj. Đakovački biskup Petar Bakić u svojoj kronici iz 1719. godine svjedoči o organiziranom uzgoju obje vrste Istarskih goniča u Hrvatskoj još u 14. stoljeću, dok Đakovački kanonik i upravitelj biskupskih dobara Petar Lukić 1752. godine pruža njihov prvi vrlo iscrpan opis, posve podudaran današnjim standardima.


istarski

Foto: Miljenko Vojta

Zahtjevi za suvremenom standardizacijom i priznavanjem Istarskog goniča kratke dlake te Istarskog goniča oštre dlake, kao i još nekoliko varijeteta vrlo srodnih goniča s užeg područja Istre, formulirani su davne 1924. godine i kasnije ponavljani u raznim inačicama u više navrata, a nakon 2. Svjetskog rata, nekoliko je standarda naših pasmina 1948. godine konačno i zvanično podneseno za registraciju Međunarodnoj kinološkoj federaciji – FCI. Na njenoj godišnjoj skupštini održanoj u Luksemburgu, 08. travnja 1955. godine, konačno su verificirani standardi prvih pet od danas sedam postojećih međunarodno priznatih pasmina goniča s područja bivše Jugoslavije. Tada su priznate pasmine Istarski kratkodlaki gonič (standard verificiran pod brojem 151), Istarski oštrodlaki gonič (br. 152), Kraški gonič (današnji Posavski gonič - br. 154), Dalmatinski lovački pas (današnji Dalmatinski pas - br. 153), Balkanski gonič (današnji Srpski gonič - br. 150) i Ilirski gonič (današnji Bosanski oštrodlaki gonič - Barak - br. 155).

istrian istrian shorthaired hound dog istarski breed


Iako je Istarski gonič kratke dlake u nas najraširenija od svih hrvatskih autohtonih pasmina pasa te je najviše rasprostranjen u hrvatskom krškom priobalju i bližem gorskom zaleđu, od Savudrijske vale do rta Prevlake, neposredno nakon raspada Jugoslavije nastupila je žestoka, nesmiljena borba između Hrvatske i Slovenije za priznavanjem njegove domicilnosti. Ista sudbina zadesila je i našeg Istarskog goniča oštre dlake, uzgojenog u višim planinskim područjima hrvatskog istočnojadranskog priobalja, gdje su temperature niže nego uz obalu pa mu i oštra, duža dlaka zimi pruža bolju zaštitu od studeni. Naposljetku su u neugodnom sporu presudili izneseni povijesni argumenti pa je Svjetska kinološka organizacija 30. svibnja 1999. godine Istarskog goniča kratke dlake i Istatrskog goniča oštre dlake konačno priznala za hrvatske autohtone pasmine.
istarski gonic ostrodlaki


STANDARDI:

Istarski gonič kratke dlake - FCI 151

istrian shorthaired hound 0009

Foto: Frederic Dunayer

Istarski gonič oštre dlake – FCI 152

istrian wirehaired hound 0012 imagelarge

Foto: Frederic Dunayer

Visina  47-52 cm (oštrodlaki 1 cm više)
Težina 16-20 kg
Dlaka - Kratkodlaki: tvrda, gusta, sjajna, prilegnuta uz tijelo, dužine 1 do 2 cm, nešto dulja  se na stražnjoj strani bedara i donjoj strani repa tolerira ali nije poželjna

         - Oštrodlaki: oštra je, tvrda, blago valovita, bez sjaja, dugžine 5 do 8 cm te ne smije prilijegati uz tijelo, ne smije biti kovrčava i stvarati uvojke, na gubici formira bradu i brkove, a iznad očiju izražene obrve
Boja - osnovna boja dlake je snježno-bijela s narančastim oznakama po glavi i tijelu koje mogu biti svih nijansi, ali međusobno moraju biti ujednačene i ne smiju prekoračiti jednu trećinu ukupne površine tijela psa.
Razina aktivnosti - vrlo aktivni psi

istr

Foto: Photobucket, oštrodlaki Istrijani, vl. Ivica Bošković - uzgajivačnica SEMELJAČKA

Oba tipa Istarskih goniča su vrlo veseli, razigrani i izrazito dobroćudni psi, uvijek puni energije i vrlo snažno izraženog lovačkog instinkta. Nezahtjevni su, poslušni, kooperativni i veoma prilagodljivi, a uz to izvrsni, uporni i neumorni lovci, osobito pogodni za lov na sitniju divljač pri čemu im i najteži krški tereni neće stvarati ikakve poteškoće. Stoga ih lovci, osobito iz priobalja Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Italije, vrlo cijene i jako rado koriste u lovu na lisice, zečeve i divlje svinje te razne kraške kokoške - jarebice, prepelice i fazane. Međutim, zbog dobre, otvorene i nekonfliktne naravi, odanosti obitelji te izrazite sklonosti ljudskom društvu, podjednako odraslima i djeci, Istarski goniči su sve cjenjeniji i kao uvijek dobro raspoloženi kućni ljubimci te psi za pratnju i rekreativne aktivnosti, uz koje ljudima iz njihovih obitelji zajamčeno nikada neće biti dosadno. Najpogodniji su za suživot s dinamičnim, sportskim tipovima ljudi, koji će im omogućiti mnogo kretanja i igre.
Ponekad znaju biti simpatično svojeglavi i zvrckasti, pomalo rasute pažnje i interesa pa je pri njihovom odgajanju često potrebno iskazati i malo strpljivosti.

istarski kratkodlaki gonici slika 8357351
Kratkodlake bebe Istrijana, lovackaoprema.blogspot.com

Po mnogim osobinama, a vrlo vjerojatno i zajedničkim precima, obje pasmine Istarskih goniča vrlo su srodne Posavskom goniču i Dalmatinskom psu te drugim goničima s područja bivše države. uz već spomenute Bosanskog oštrodlakog goniča - Baraka i Srpskog goniča, to su još Trobojni srpski gonič i Crnogorski planinski gonič, poznat i kao Crni gonič. Ipak, genetski najpodudarnije su još nepriznatim ili već, na žalost, izumrlim autohtonim pasminama i podpasminama iz svog užeg domicilnog područja: Malom istarskom kratkodlakom goniču, Žutom jednobojnom istarskom kratkodlakom goniču, Žutom istarskom oštrodlakom goniču – Barbinu, Istarskom hrtolikom goniču te Starohrvatskom hrtu.

Naslovnicu fotografirao: Frederic Dunayer

Naravno, ako želite bilo kojeg pasminskog psa, potrebno je da se unaprijed raspitate koje su dobre uzgojne linije i da ne „štedite“ kupujući štancerske pse od neregistriranih uzgajivača – ovo su samo neke smjernice koje će vam pomoći procijeniti uzgajivačnicu.

I na kraju, kao i uvijek - vaši su komentari (ispod teksta, molim) više nego dobrodošli, kao i fotografije – najljepša fotka postati će naslovnica za pasminu, a poslati ih možete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

A ako vam se sviđa pasmina a ne biste kupovali psa već želite udomiti, evo jednog zgodnog Istrijana koji se odaziva na ime Tin Tin i traži dobar dom s aktivnim ljudima - ako ga želite, javite se na email za detalje!

16325767 10210658162521840 1431975650 o


16359206 10210658162481839 1532825496 n

KOMENTARI

Share
back to top