Menu

Iva Peričić, Hermann BARF - Želim da psi s veseljem ližu svoje zdjelice!

Sigurno ste primijetili da se na našem tržištu pseće hrane pojavio novi brand - Hermann BARF. U stvari, kako ćete uskoro vidjeti, Hermann BARF nije nova hrana, već rebrandirani, stari, dobri Animabarf. 
Dr. med. Iva Peričić znala je prepoznati kvalitetan proizvod, te je udružila snage s Radovanom Klancirom iz tvrtke Animacanis i eto nam Hermann BARF-a!
Ali počnimo od početka....

subota 12 1
Iva Peričić i Polani, najposlušniji pas u Hrvatskoj - foto Marta Denise

BDNJ: Iva, kada ste i kako saznali za BARF prehranu i Animacanis?


IP: Ovo je pitanje na koje se zapravo sramim odgovora... jer iako imam pse otkako znam za sebe i mislila sam da radim sve, ali BAŠ sve za njihovu dobrobit, za BARF prehranu nisam nikada čula sve dok prije dvije i pol godine nismo dobili našu Belu pa je moj muž, kojemu je ona bila prvi pas u životu (!), išao proučavati čime da ju hranimo da nam bude i zdrava i dugovječna. On je naime vidio koliko sam patila u zadnjih nekoliko godina zbog raznih bolesti svojih pasa i koliko su mi teško padali njihovi prerani odlasci. Prije nego što smo uzeli Belu, u nepune dvije godine prerano sam izgubila tri psa. I tako je u bespućima interneta naišao na BARF način prehrane. Poslao mi je nekoliko linkova na tu temu. Čim sam počela čitati, ta priča o filozofiji BARF prehrane učinila mi se totalno logičnom. Tada sam počela detaljnije proučavati tu činjenicu da je pas zapravo mesožder, kojeg mi cijelo vrijeme iz vlastite komocije pogrešno hranimo! Uspoređivala sam to sa svojim dotadašnjim iskustvima s psima i shvatila da nije slučajno da su u zadnje vrijeme moji psi imali bolesti kojih prije pojave industrijske hrane gotovo da nije ni bilo... Kako sam shvaćala razmjere važnosti ispravne prehrane, tako mi je sve više bilo žao svakog psa kojeg sam hranila bile čime drugime. Jer toliko je očito da je pas mesožder i da mu za optimalno zdravlje treba meso, i to sirovo!

BDNJ: Moja je priča slična, prijateljica mi je rekla kako njezin pas ne pati od alergija i zadaha iz usta prije nešto više od tri godine i dala mi broj od Radovana Klancira.... no kako ste došli na ideju da uđete u suradnju i ulaganje ovog tipa?

IP: Pa dakle, svoju smo Belu počeli hraniti AnimaBARF-om kada je bila u dobi od 3 mjeseca. Prigodom jedne dostave upoznali smo se gospodinom Klancirom i to je bilo to – cuckar uvijek nepogrešivo prepozna cuckara :)
Bila sam fascinirana znanjem i iskustvom g. Klancira – čovjek je cijeli svoj život posvetio onomu što ja najviše volim – psima! Taj čovjek toliko puno zna o psima općenito, a o nutricionizmu posebno. A ja sam cijeli svoj život željela da nešto vezano uz pse bude moj posao. Ali nešto lijepo. Jedino čega sam se mogla dosjetiti jest da se bavim uzgojem pasa, ali vrlo brzo sam shvatila da se neću moći odvojiti od štenaca (kao što se još nikada nisam uspjela odvojiti od psa koji je samo jednu noć proveo kod mene...) te da to u konačnici neće biti baš održivo.
Bavila sam se ja i mišlju da studiram veterinu, ali sam na vrijeme shvatila da sam preosjetljiva na životinjsku patnju, s čime se veterinari neizbježivo susreću, jer ne možeš spasiti baš sve. I tako sam završila medicinu
.
Ali opet, izgleda da ni medicina u smislu direktnoga kontakta s bolesnicima nije bila moj životni poziv jer sam posve slučajno odmah nakon završenog staža i položenog stručnog ispita počela raditi u farmaceutskoj industriji. Zadnjih 15 godina provela sam u vodećoj europskoj farmaceutskoj kompaniji GlaxoSmithKline, gdje sam radila sve vrste poslova – od suradnika na terenu do direktora marketinga, prodaje i korporativnih poslova. Ondje sam definitivno naučila jako, jako puno, naučila sam kako treba funkcionirati jedna uspješna multinacionalka.

20151127 145712
Iva Peričić i Radovan Klancir

I onda se dogodilo ono – kada nešto zaista želiš, a ja sam cijeli život isključivo i jedino željela biti stalno među psima, cijeli se svemir uroti da se to i dogodi! Dobila sam mogućnost da svoju najveću ljubav i hobi pretvorim u posao. Koliko takvih sretnika ima?!? Spojilo se moje medicinsko obrazovanje, moje iskustvo u farmaceutskoj industriji i totalni entuzijazam oko savršene hrane za pse (AnimaBARF). I u svemu tome za partnera imam gospodina Klanicira, kojeg sam na prvu (i na drugu i na treću) prepoznala kao čovjeka s kojim želim i volim surađivati.
I shvatila da mogu svoj poziv – medicinu i svoju ljubav – pse spojiti u jedno. I to na najbolji mogući način – u preventivi. Jer BARF na kojem je moja Bela odrasla je upravo to! Bela izgleda fenomenalno i puca od zdravlja. I veterinaru ide samo na cijepljenje. A u međuvremenu sam još nekoliko pasa svoje obitelji i prijatelja preobratila na svoju "BARF vjeru"
i vidjela kakvu transformaciju može napraviti hrana, što je zapravo i potpuno logično.


Rafaela i Kan
Rafaela Peričić i Kan

Neki dan mi je mama rekla – da nisam vidjela na svoje oči na svom psu (imaju crnoga njemačkog ovčara) kako BARF djeluje, ne bih ti vjerovala! Toliko o tome koliko mi mama vjeruje.
Naime, na Kanu je promjena nakon 6 mjeseci toliko očita da je neosporivo da BARF zaista naočigled djeluje – pas je zaista postao sretniji i zadovoljniji, to se jednostavno na psu vidi. Sada pri svakom hranjenju skače u zrak i viče od sreće, a do BARF-a je svoju suhu hranu zaista jedva jeo. Dlaka mu je sada sjajna, crna s plavkastim odsjajem i nema nikakva mirisa! Ja sam do tada mislila da njemački ovčari MORAJU imati miris. Zubi su mu se nakon nekoliko mjeseci barfanja očistili (nakon 5 i pol godina dehidrata...) i zadah iz usta je nestao. Uza sve to vidljivo manje šepa. On naime ima displaziju oba lakta, što nije nikakvo čudo uz genetsku predispoziciju i činjenicu da je već s 6 mjeseci dosegnuo svoju punu visinu i težinu jedući dehidrat... Njegov kostur s 6 mjeseci i suboptimalnom količinom minerala, vitamina i kvalitetnih aminokiselina jednostavno nije imao nikakvu šansu nositi svoje 52 kile! Nakon što sam pročitala Kamerera, uvjerena sam da kod Kana displazija ne bi nikada dosegnula sadašnje razmjere, a možda se ne bi ni dogodila da je odrastao na BARF-u...


Znam da ovo sve možda nekomu zvuči kao – dobit ćete još i set noževa, ali ovo je sve što se na psu zaista vidi!

marta set nozeva

Bolje bijeli zubi nego set noževa :)

BDNJ: Ha, ha, da zbilja - da sama nisam prošla kroz slično iskustvo, stvarno bi mi zvučalo kao "set noževa na poklon" - naravno, sada kada ste rebrandirali kako se to lijepo hrvatski kaže - koji su ciljevi tvrtke, hoće li biti i drugih proizvoda, gdje se sve za sada može kupiti Hermann BARF i hoćete li širiti "područje djelovanja"?

Ciljevi su tvrtke postati internacionalna kompanija čije je sjedište i proizvodnja u Hrvatskoj, a prodaja po cijelom svijetu. Naime, takav proizvod te kvalitete i recepture ne postoji nigdje u svijetu. Znam da to zvuči poprilično neskromno, ali tako je. Imamo genijalne proizvode pa nam i ambicije moraju i mogu biti velike. Mi smo naslijedili recept od čovjeka koji je prvi u svijetu započeo s proizvodnjom BARF hrane prije više od 60 godina. Hermann Palmer je sam proizvodio BARF za svoje pse, davno prije nego što je BARF nastao kao pojam. I tijekom svog života imao je stotine i stotine pasa (40 godina se bavio uzgojem dobermana i paralelno je imao po nekoliko desetaka pasa u svojoj kući) tako da je zaista imao prilike usavršiti taj recept.

Naš se proizvod već prodaje u Sloveniji, a od siječnja će se nalaziti i na talijanskom tržištu. U planu za ovu godinu je izvoz u još nekoliko europskih zemalja.

Danas je u Americi BARF segment prehrane u daleko najvećem porastu (a proizvoda takvog sastava i kvalitete kakva je naša, ja tamo još nisam uspjela naći...) jer se ljudi, suočeni sa sve većim porastom karcinoma, dijabetesa, pretilosti i svih ostalih bolesti koje prije psi nisu imali, okreću prirodnoj prehrani svojih ljubimaca. Prema posljednjim statističkim podatcima u Americi svaki drugi pas umire od karcinoma!
Holistički veterinari (oni koji ne gledaju samo kako liječiti pojedinu bolest ili organ, nego pristupaju zdravlju pasa tako da gledaju cjelokupnu sliku – što jedu, kako žive, u kakvoj okolini borave i sl.) tu činjenicu masovno povezuju s prehranom i podatkom da se u većini industrijski obrađene hrane kriju brojni aditivi i razne kancerogene tvari koji su potencijalno vrlo štetni za zdravlje. Dugoročno ćemo svi mi trebati početi, ako već nismo, paziti kakvu hranu jedemo. A ako nam je stalo do naših pasa, a vjerujem da jest, jer su mnogima psi voljeni članovi obitelji, treba paziti i što oni jedu.Teško da psi mogu cijeli život svakodnevno jesti fast food i ostati zdravi. Vidjeli ste u filmu Supersize me što se dogodilo s organizmom čovjeka koji je mjesec dana jeo samo fast food...ako niste, pogledajte:Psi ne mogu sami sebi odabrati što će jesti, ta je odgovornost na nama kao njihovim skrbnicima! A kada im ponudite da odaberu (i to smo radili, iz znatiželje), njihova je odluka uvijek ista... psi biraju sirovo, svježe i prirodno :)

Hermann sastojci
Kliknite na sliku za popis prodajnih mjesta u Lijepoj našoj - i šire

BDNJ: Hoće li formula ostati ista – spomenuli ste da imate starter paket (mojima doduše nije trebalo nagovaranja ali znam da neki psi na početku zaziru od mirisa češnjaka)...koja je razlika između startera i »normalnog« BARF-a te Gastrobarfa?


U osnovi bazna formula našeg BARF-a ostaje ista. Jer recept za osnovni obrok zaista je savršen. Kao što sam spomenula, imali smo sreće »napiti se vode direktno s izvora«, odnosno dobiti u naslijeđe recept velikoga njemačkog uzgajivača Hermanna Palmera, koji je tu cijelu koncepciju prehrane osmislio. U zadnje vrijeme pričam s ljudima koji misle da pse hrane BARF-om... ali oni ih hrane sirovim mesom i kostima tko zna kakve kvalitete i tko zna kakva omjera. U našoj formuli su sastojci koji su svi odreda primjereni za prehranu ljudi, evo, npr. paprika, samo kao primjer, je delikatesna crvena paprika koju nabavljamo od domaćeg proizvođača...kao uostalom i sve ostale sastojke. I u našem je receptu sve savršeno posloženo i desetljećima isprobavano na tisućama pasa. Postigli smo da imamo cjeloviti obrok u kojem su svi sastojci u idealnim omjerima.

Kutija Original


A da ne govorim o tome da mi svaki dan idemo po svježe sastojke za naš BARF kod lokalnih dobavljača. Znate li koliko je to zahtjevno i skupo? Puno smo stvari u zadnjih nekoliko mjeseci promijenili nabolje, ali to se uglavnom odnosi na proces proizvodnje - nova linija za vakuumiranje, nova linija za označavanje, nova komora za brzo zamrzavanje na minus 40˚, koja osigurava da svi hranjivi sastojci ostanu svježi i u potpuno nepromijenjenu stanju, nova ambalaža – i primarna i sekundarna.

Kutija Starter

Uvodit ćemo i nove proizvode, a Starter je prvi od njih. Nastao je s idejom da psi koji su dugo vremena proveli na industrijskoj hrani imaju promijenjenu fiziologiju probavnog sustava pa im je u prvih nekoliko dana (do nekoliko tjedana) potrebna hrana koja je bogatija probavljivijim i enzimima bogatijim buragom, a ujedno sadrži i manju količinu koštane paste kako stolica ne bi prenaglo postala tvrđe konzistencije.

Kutija Gastro

A Gastro je naš, kako ga ja volim zvati, medicinski proizvod. Njegov je sastav isključivo burag (tripice, fileki) i nevjerojatno je učinkovit u liječenju probavnih poteškoća. Polako ćemo uvoditi u asortiman i nove proizvode, a sve će biti bazirane na činjenici da pas za optimalno zdravlje treba jesti prirodno, zdravo i svježe!


Hermann klub

BDNJ: Na CACIB Zagreb izložbi krajem studenog ste na svom štandu dijelili i pristupnice za Hermann klub - to je sjajna ideja, jer vjerujem da mnogi naši čitatelji već hrane BARF-om, sigurno će ih zanimati pogodnosti koje članstvo donosi....

IP: Naravno, Hermann klub napravili smo s idejom da ljudi koji hrane Hermann BARF hranom imaju kompletnu uslugu vezanu uz prehranu njihovih ljubimaca na jednom mjestu. Članstvo u klubu naplaćuje se 99 kn godišnje a kupac prosječno kroz tu godinu članstvom u klubu samo na hrani uštedi 500 kn na način da ima kontinuiranih 10% popusta pri kupnji, uz besplatnu dostavu od 5 kg naviše,
besplatne savjete našeg veterinara o hranjenju ljubimaca, dodatan popust pri kupnji i korištenju usluga partnera kluba, a svako malo ćemo organizirati i nagradne igre za članove kluba te događanja da se upoznamo i družimo. I tako, to je ideja koja će se dalje razvijati, a sve sa svrhom da svi ljubitelji naše hrane imaju dodatne usluge i odlične uvjete.


BDNJ: U vrijeme kada se sve manje proizvodi za izvoz, vi ste se ipak upustili u tu avanturu....pretpostavljam da je vaš optimizan osnovan, jer BARF "groznica" trese cijeli svijet, barem ako je suditi prema nekim nutricionistički osviještenim časopisima o psima koji su mi dopali ruku...

IP: Ponosna sam na činjenicu da mi u doba kada je u Hrvatskoj sve manje proizvodnje širimo proizvodnju u Hrvatskoj i fokusiramo se na izvoz. Bez tog segmenta Hrvatska nema nikakve šanse za poboljšanje ekonomije i sreće u društvu. Da je lako, nije. Ali i da je ova pseća hrana još jedan u nizu dehidrata što se uvozi u Hrvatsku, ja se nikada ne bih prihvatila ovoga posla.


A ovako, veseli me svaki dan moga novog zanimanja. Jer na temelju svoga medicinskog znanja i svega što sam u proteklih nekoliko godina pročitala, naučila i iskusila vezano uz prehranu pasa sada znam da su psi hranjeni BARF-om zdravi jer imaju vrlo snažan imunološki sustav, što je prijeko potrebno za prevenciju raznih bolesti i preranog starenja. Psi moraju jesti hranu za kakvu su stvoreni i kakvu su u mogućnosti probaviti i optimalno iskoristiti. A to je isključivo i jedino BARF.

Meni najviše od svega ugriju srce ovakve priče koje mi stižu na mail: »... Moram vam reći da sam se jako trudila oko nje, probala sve i svašta, potrošila puno novca (nije mi žao ni kune za nju), a imala sam štene koje je šepalo i nitko nije znao zašto niti mi je netko nudio nekakav lijek. Skoro godinu dana sam bila jako nesretna. I sada uz ester c i barf hvala Bogu i vama napokon imam psa koji ima snage, volje i gotovo normalno hoda. Nadam se da će s vremenom biti sve bolje. Niti mi je do zarade (parenja) niti do izložbi, samo želim imati zdrave i vesele životinje. Jer tu ljubav koju oni pružaju to nema nigdje«.

»... je ovisnik o barfu, sinoć je ušla, došla do kante za smeće (a samo su vrećice od barfa bile unutra) i ne miče se... čeka da ju ponudim. Ja uzmem škare, otvorim sve vrećice da poliže, tek onda je bilo koliko toliko joj po volji. Strašna je!«

»... nikad nije bila toliko aktivna i razigrana kao u zadnjih nekoliko dana. Oboje su jako veseli, šetamo puno više nego inače i na njoj ne primjećujem da joj je teško. Ona recimo nikad nije trčala na večeru, uglavnom je jedva došla i silom to pojela koliko sam se god ja trudila pripremiti savršen obrok. I znala sam da sav trud, vrijeme i novac njima ne znači ono što treba značiti. Sada kada zna da je vrijeme večere, trčeći stiže do vrata, maše repom i jedva čeka da se servira barf. Presretna sam što smo prešli na hranu koja je zdrava, njima prilagođena i još uz to jako im se sviđa«.

Kada čujem ovakve priče, onda mi bude baš jako toplo oko srca! Da, fora mi je prodavati, od toga se plaćaju računi i hrana, ali ono što je postala moja nova životna misija je da što više pasa počne jesti BARF jer za njih nema bolje hrane! Voljela bih da što više pasa ima tu sreću da ih vlasnici odluče hraniti BARF-om, pa da budu veseli i zdravi, da žive dulje i da s veseljem ližu svoje zdjelice :)


Pogledajte do kraja, snimka klopanja NIJE ubrzana

BDNJ: Neki ljudi smatraju da je BARF samo novi pomodni trend - kako to komentirate?


IP: Smiješno mi je kada čujem da je BARF neki novi pomodni trend. Da, BARF je trend, ali star desetcima tisuća godina. Baš su tako psi jeli dok se mi ljudi, iz vlastite komocije, nismo sjetili hraniti ih isključivo industrijski obrađenom hranom. I to vrlo nedavno.
Također bih željela razjasniti još jednu stvar koju u zadnje vrijeme čujem - ljudi misle da je BARF previše visokoproteinska hrana jer sadrži 94–98% mesa. Dakle, ljudi misle da je puno mesa jednako jako, jako puno proteina i da to potencijalno može biti previše proteina. Međutim, kao primjer – jedan Hermann BARF obrok za psa od 10 kg sadrži 31 g proteina, dok jedan obrok jednoga renomiranog proizvođača dehidrata sadrži 33,5 g proteina... Dodatno, proteini u sirovom mesu, dakle BARF-u, probavljiviji su i puno iskoristiviji za cijeli pseći organizam plus
što su u sirovom mesu aktivni enzimi odgovorni za razgradnju bjelančevina, složenih ugljikohidrata, masti na njihove jednostavne sastavne dijelove – aminokiseline, jednostavne ugljikohidrate, masne kiseline – koji su organizmu psa prihvatljivi za apsorpciju. Uloga tih enzima u probavi je iznimno bitna jer smanjuju potrebu organizma da luči veliku količinu vlastitih enzima za razgradnju hrane.


Zato su proteini iz sirovog mesa organizmu puno prihvatljiviji i zdraviji od onih u industrijski obrađenoj hrani jer kuhanjem hrane mijenjaju se njezina fizikalna i kemijska svojstva. Bjelančevine koaguliraju i postaju manje biološki dostupne a mnoge aminokiseline uništene. Kuhanjem promijenjene bjelančevine teško su probavljive, a i često postaju uzrok alergijskih reakcija.

Da se razumijemo, o
d svega na svijetu najosjetljivija sam na životinjsku patnju. Jer oni su protiv nas ljudi nemoćni i još nam k tome beskrajno vjeruju. I nakon ove nevjerojatno odvratne i tužne afere sa Žarkovicom, ponovno sam osvijestila jednu svoju želju... želim da jednog dana Hermann BARF bude dovoljno velik i snažan da može imati i samostalno financirati svoje vlastito sklonište za pse! Ne znam što je sve za to potrebno (pogotovo što se tiče administracije), ali znam da ja to jako želim i da ću raditi sve da se to i dogodi. I ponovno vjerujem da će mi se to ostvariti jer ja to zaista želim! I za kraj, voljela bih još samo nešto reći – sretna sam što sam ušla u ovu priču i svoje snove pretvorila u stvarnost. 


BDNJ: Nadam se da ćete u tome uspjeti, jer skloništa nikada dovoljno - na žalost. A prehrana napuštenih pasa je također poprilično bolna točka, kao što svi volonteri dobro znaju....sretni će biti oni siroćići koji upadnu kod vas.
Hermann BARF već pomaže napuštenim psima - po svakom lajku FB stranice donira hrane u vrijednosti od 2 kn za štićenike udruge Sedma od devet! Ako lajkate stranicu, nećete samo dobijati zanimljivosti iz svijeta BARF prehrane, već i pomoći da se nahrane psi koji su uglavnom prije preuzimanja od strane udruge tako izgladnjeli i narušena zdravlja da im je potrebna najkvalitetnija hrana.

hermann sedma 


I na kraju, za sve radoznale - kao i za stare BARF-ere, u tijeku je akcija na sve Hermann BARF proizvode, ugrabite paket pseće sreće dok ne ponestane zaliha! Akcijska prodaja Hermann BARF proizvoda u Pet centrima traje cijeli tjedan zaključno s nedjeljom 17.01. 2016.

hermann akcija 

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK