Menu

Debljina može imati dalekosežne posljedice po zdravlje pasa

Napisala: Rujana Jeger

U zadnje vrijeme sve više čitam o debljini kod pasa, a sve češće također viđam i „bucmaste“ primjerke. I ne samo to – barem nekoliko puta tjedno čujem komentar tipa: „Malo su ti mršave!“ Taj se komentar ne odnosi na moje ekstremitete, već na moje tri gracije koje su u očima nekih poprilično gracilne.

Pikecjoylizamrsavice

Još fotki možete vidjeti na Facebook stranici Pasji život by Rujana Jeger.

U stvari, prema svim parametrima koji su meni poznati, a i prema mišljenju veterinara - u idealnom su stanju s obzirom na dob, bez posebnih varijacija u težini.
Osim kad se ponekad Jeger otme kontroli – on im naime ne može odoljeti pa ih stalno nečim hrani.


I u tome i jest problem mnogih – te „gladne oči“ njihovo su najsnažnije oružje – znate o čemu pričam, znam da znate.
Svi psi imaju gladne oči – zato su i preživjeli s nama sve ove puste tisuće godina, njih jedno 15.


Pikecsladkac
Pixie je najgora!

Međutim, činjenica je da veterinarska struka sve više upozorava na opasnost od dugoročne debljine - od toga da se „bucmasti“ a pogotovo pretili ljubimci sve teže kreću, do stvarne opasnosti po zglobove, kosti i unutarnje organe psa. A što je duže pas debeo, to se teže mogu spriječiti ili u potpunosti izliječiti posljedice.


Problem je u tome što mnogi vlasnici niti ne primjećuju postepene promjene u težini svog ljubimca, pa je ponekad potrebno objektivno oko – možda najbolje veterinara koji će znati prepipati psa, ali pokušajte i sami:

·      Kralježnica i rebra bi se trebala relativno lako osjetiti pod rukom, ali ne i vidjeti, osim ukoliko se ne radi o hrtu ili nekoj hrtolikoj pasmini izrazito kratke dlake

·      Trbuh bi u stojećem položaju morao biti uvučen

·      Pogledom odozgor biste trebali jasno vidjeti struk, kao na slici ispod desno:


Fatdog

Zbog vodoravnog položaja kralježnice kod četveronožnih je životinja jedan „kilogramčić“ viška jednak pet kilograma kod čovjeka!
Prema američkoj udruzi APOP (Association for Pet Obesity Prevention), preko 45% pasa je predebelo ili čak pretilo, a čini mi se da niti Hrvatska u zadnje vrijeme ne zaostaje.


Neke od posljedica debljine su:

·      Smanjena kondicija, smanjena želja za šetnjom/trčanjem, lijenost

·      Problemi s disanjem

·      Teško podnošenje vrućine

·      Visoki krvni tlak

·      Dijabetes

·      Jetrena insuficijencija ili oboljenja

·      Osteoartritis

·      Uvećan rizik kod opercija (od anestezije)

·      Smanjen imunitet

·      Povećan rizik od raka

Što učiniti? Zbilja ne znate?

Niste nikada bili na dijeti? Blago vama. A sada slušajte: smanjite količinu hrane!
Ne, neće umrijeti od smanjenih porcija iako vas gleda kao da hoće.

I ne, „light“ hrana dokazano nije pomogla ni ljudima, pa neće ni psima.
Smanjite porcije. Povećajte aktivnost.
I razmislite o promjeni prehrane, jer n
ema sva hrana isti sastav. Izbjegavajte one hrane koje sadrže kukuruz i soju kao glavni ne-mesni proizvod. Ne smatram da treba izbjegavati sve žitarice, no kukuruz je glavna namirnica kojom se hrane svinje, mislim da ne trebam objašnjavati zašto, a i soja može biti problematična.
Za više detalja, pročitajte ovaj tekst


Uglavnom, moj savjet je da hranite manje nego što piše na pakiranju, osim ukoliko je vaš pas hiperaktivan/radni pas, no vjerojatno u tom slučaju nije niti debeo. Problem s uputama za hranjenje koje se nalaze na većini pakiranja hrane za pse je u tome što obično sadrže samo podatke o težini psa, te količini hrane predviđene u odnosu na tu težinu – nema podataka o razini aktivnosti, a to je vrlo bitna stavka!

Na internetu postoji vrlo zgodno oruđe koje možete upotrijebiti da izračunate upravo ove parametre o kojima pričam – kliknite na sliku za link:

kalkulator doziranja


Od nedavno imam kuhinjsku vagu pa vam sada točno mogu reći koliko dajem svojim psima (do sada sam to desetljećima činila „odokativno“):

Joy - 8 godina, 6,7 kg, vrlo je aktivna i jede 2X10 dkg kuhane hrane ili sirovog mesa (barfa) dnevno

Pixie - 6 godina, 9,8 kg, vrlo je aktivna i jede 2X15 dkg hrane dnevno

Liza - 14 godina, 28 kg, umjereno je aktivna i jede 2x45 dkg hrane dnevno

Tijekom šetnje pojedu još po desetak „nagradica“, a 2 puta tjedno dobiju goveđu „žilu“ podijeljenu na tri dijela.

Na sve to, ponekad dobiju malo jogurta, a ako primijetim da se Jeger oteo kontroli i počeo dijeliti svoj obrok (on je mesožderčina) šakom i kapom – smanjim malo količinu klope koju im dajem da izbalansiram njegovu radodajnost. Moja definicija „aktivnog psa“ je također odokativna, ali smatram da je gradski pas aktivan ako svakodnevno šeta oko 2-3 sata i/ili prijeđe otprilike udaljenost od oko 3-5 km.

No prema ovom kalkulatoru, moguće je da moji psi spadaju među „radne pse“, jer ako unesem njihovu težinu (i to zaokruženu na 7&10 kg za ove moje male), razinu aktivnosti „aktivan“ i dob „odrasli“ ispada da ih hranim par dkg više od preporučene količine.
Evo, npr Joy dnevno dajem ukupno 20 dkg plus nagradice i ne smatram da radi kao radni pas, a prema kalkulatoru trebala bi dobijati 18 dkg:

Kalkulator joyKalkulator kalorije


Pokušajte i sami, kalkulator navede i količinu kalorija, tako da je svejedno hranite li suhom hranom, konzervama ili barfom! E, da - kalkulator najbolje funkcionira na mobitelima, što je i logično – obično ne trčimo s kompom u rukama po kuhinji :)

I zapamtite, kada vas gleda „onim“ pogledom – laže kao pas! To je ujedno i jedina situacija u kojoj psi nisu iskreni – ako ih pitate jesu li gladni, uvijek će odgovoriti da jesu!
Konačno,
njihovo zdravlje je u našim rukama.

IMG 0071

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.
KOMENTARI

Share
back to top